Banner 468

Welkom op de site van Boezinge & Zuidschote. Ik kwam, ik zag en ik kwam nog eens.......
Je weet meteen of het klikt.
woensdag 25 juni 2014

Miniatuur van het gemeentehuis

3 reacties
 
U kent vast wel de typische miniatuur-theelichthuisjes die op zowat elke Duitse Kerstmarkt te vinden zijn. Sommige ervan zijn louter fantasiehuisjes, maar het overgrote deel is geïnspireerd op bestaande gebouwen, zoals stadhuizen, kastelen, kerken, kapellen of vakwerkhuizen. Deze miniaturen zijn uit aardewerk (keramiek) gemaakt en worden op schaal volledig met de hand vervaardigd.
In eigen land vond ik tot nu toe enkel een souvenirwinkel in Mechelen die een aantal gevels uit die stad liet produceren en ter plaatse verkoopt. Zo rijpte bij mij het idee om met iets gelijkaardigs te starten, maar dan miniaturen van monumenten uit de eigen Westhoek. Bedoeling is om deze o.a. te verkopen op ambachten- en Kerstmarkten, aan souvenirwinkels, in toeristische diensten en aan gemeentebesturen.
Op dit moment heb ik 5 dergelijke miniaturen gerealiseerd, zijnde de oude gemeentehuizen van Boezinge, Elverdinge en Proven en de Westpoort en Duiventoren van Lo.Waarom nu precies o.a. een miniatuur van het oude gemeentehuis van Boezinge? Als tiener maakte ik vaak fietstochten in de streek met vrienden. Doel was telkens één of meerdere dorpen te bezoeken. Op onze tochten kwamen we vaak in Boezinge voorbij en telkens weer was ik gecharmeerd door het oude gemeentehuis van Boezinge, samen met dat van Elverdinge en Vlamertinge toch één van de mooiste gemeentehuizen van de Ieperse deelgemeenten. Bovendien was er vroeger een tijdlang een trend dat van heel wat gemeenten gekleurde brandglaasjes werden gemaakt met daarop tekeningen van enkele markante gebouwen uit de gemeente. Heel wat inwoners kochten zo’n exemplaar en hingen het, uit fierheid voor hun dorp, voor het venster van hun woning. Tegenwoordig hebben vooral toeristische centra nog souvenirs en daar wou ik met mijn zaak wat verandering in brengen. Een miniatuur in keramiek van het oude gemeentehuis van Boezinge vond ik dan ook een interessant souvenir om te produceren dat inwoners van het dorp kunnen aanschaffen en waarmee ze bijv. in de Kerstperiode, voorzien van een theelichtje en als onderdeel van de Kerstdecoratie, hun woning mee kunnen opsmukken.
Het gemeentehuis van Boezinge werd in 1925 gebouwd. Volgend jaar is het dus 90 jaar. Dat is eveneens één van de redenen waarom ik besloot een replica in miniatuur te vervaardigen. De afmetingen zijn:

-lengte: 15,5 cm
-breedte: 10,4 cm
-hoogte: 19,7 cm
De miniatuur is volledig met de hand gemaakt in Oost-Europese keramiek en beschilderd. Onderaan is er een opening waarin een theelichtje of elektrisch lichtje kan aangebracht worden.
De prijs bedraagt € 42,50 (thuis geleverd in Boezinge of regio Ieper).

3 Responses so far.

 1. Pand0ra says:

  Beste

  Waar en hoe zijn deze miniaturen van het gemeentehuis van Boezinge eventueel te bestellen?

  Mvg
  Davina Van Keirsbilck

 2. Filip says:

  frederik.vandenbroucke@skynet.be
  Hier is het adres waar je naar toe kan mailen om het miniatuur te bestellen

 3. Beste,

  Miniaturen van het gemeentehuis van Boezinge kunnen besteld worden bij Frederik Vandenbroucke, Brugseweg 143 / 2A, 8900 Ieper. GSM: 0473 76 51 22, E-mail: frederik.vandenbroucke@skynet.be

Leave a Reply