Banner 468

Welkom op de site van Boezinge & Zuidschote. Ik kwam, ik zag en ik kwam nog eens.......
Je weet meteen of het klikt.
zaterdag 1 november 2014

De Boezingenaar

0 reacties
 
Nog deze maand of eventueel begin volgende maand krijgen de abonnees het nieuwe nummer van De Boezingenaar in de bus. Dat het weer moeite kostte om al wat we kwijt wilden aan leesvoer in één nummer te krijgen, wordt bewezen doordat hier en daar iets moest wijken naar een later nummer, en doordat het nummer niet de gewone 24 pagina's telt, maar voorwaar 28.

In dit nieuwe nummer 4 artikels :

- Het ja-woord van Kamiel en Arlette Steyaert-Pype 50 jaar geleden. 8 pagina's waarin de geïnterviewden vertellen over school, werk, hobby's en Boezinge.
- Oorlogsherinneringen van Maurice Quaghebeur. Boezingenaar Maurice was de vader van Ieperling Roger Quaghebeur. Hij schreef na de Grote Oorlog zijn herinneringen neer. We geven de eerste bladzijden. Daarin beschrijft hij hoe te midden van de kermisvreugde aan het Sas, op 2 aug. 1914, de mare kwam dat er oorlog op til was.
- Leon Vandromme: 100 jaar geleden gesneuveld ... Zonder graf. Deze Boezingenaar stierf eind oktober 1914 in de Slag aan de IJzer. We gedenken hem.
- 13 Boezingenaars vergeten in een weide in Noord-Frankrijk. Het kwam de redactie ter ore dat nabij Montreuil-sur-Mer een vergeten (en onzichtbare) Belgische begraafplaats is, met 600 Westhoekvluchtelingen uit de periode 1915-1919. We trokken naar Neuville-sous-Montreuil, niet in het minst omdat er ook een aantal Boezingenaars daar vergeten zijn in die weide. En we doen ook een oproep: wie heeft er een van in zijn stamboom ? We sommen ze op met bijkomende info.

Inderdaad, een nummer dat voor 70% gewijd is aan de Grote Oorlog. Maar dat mag toch ? Want het verhaal van Boezinge in W.O. I is nu eenmaal nooit helemààl geschreven. En wij focussen nadrukkelijk op de gewone mens, ook de gewone Boezingenaar die deze historische verschrikking moest ondergaan. Vaak ten koste van zijn of haar leven.

Wie een los nummer wil (2 euro), kan zich wenden tot Georges Smagghe (Zuidschote-dorp 17) of Roger Van Keirsbilck (Molenstraat 35).

Leave a Reply